Driekoningen

De datum 6 januari (Driekoningen of Epifanie) is een christelijke feestdag waarop wordt herdacht dat de Wijzen uit het Oosten het pasgeboren kind Jezus kwamen bezoeken en vereren met hun geschenken. Goud, wierook en mirre.

Maar… dan is er ook nog de legende van De Vierde Wijze, genaamd Artaban.

Hij ging eveneens op weg naar het Christuskind, met als geschenk drie edelstenen; een blauwe saffier, een rode robijn en een witte parel.

Artaban, een oosterse sterrenkundige, ontdekt een nieuwe ster. Het is de koningsster, die hij al lang verwacht, en die de vervulling zal zijn van een eeuwenoude voorspelling. Er zal in het land van Judea een koning geboren worden, die de zoekende wereld een groot licht zal brengen.

Hij overtuigt Caspar, Melchior en Balthasar, drie andere wijze mannen die de sterren bestuderen, om op zoek te gaan naar het koningskind dat geboren is. Ze besluiten ieder voor zich om op reis te gaan, elkaar onderweg te ontmoeten, en gezamenlijk de ster achterna te reizen.

Artaban verkoopt al zijn bezittingen en vertrekt. Maar hij wordt op zijn tocht geconfronteerd met situaties van ellende, armoede en ziekte onder mensen waar hij zijn aandacht aan geeft, zodat hij niet op tijd is voor de ontmoeting met zijn vrienden en uiteindelijk ook niet op tijd in Bethlehem aankomt.

Ook zijn verdere reis wordt een tocht vol beproeving en tegenslag, waarbij hij alles verliest, zelfs zijn vrijheid. Telkens probeert hij naar beste vermogen te helpen en te troosten waar hij kan, en tot tweemaal toe moet hij zijn edelstenen aanwenden om mensen te redden.

Zo komt Artaban, 33 jaar later, na vele omzwervingen in Jeruzalem waar hij de koning Jezus van Nazareth vindt, op de dag van diens kruisiging.

Met het laatste geschenk, een grote witte parel, wil hij Jezus vrijkopen, maar opnieuw wordt hij beproefd. Vlak voor de ontmoeting met Jezus gebruikt hij zijn laatste geschenk om een jonge vrouw van de slavernij te redden.

Uiteindelijk, aan het eind van zijn krachten, als Artaban zegt: ‘Drieëndertig jaar heb ik u gezocht, maar nooit heb ik u gevonden’, hoort hij de stem van de koning en ontvangt hij het licht. Want in zijn sterven ontmoet hij Christus die tot hem spreekt: ‘Wat je voor mijn broeders hebt gedaan, heb je voor mij gedaan.’

De reis van Artaban is geëindigd. Zijn geschenken zijn aangenomen. De Vierde Wijze heeft de koning gevonden.

Ook al was Artaban het zich niet bewust geweest, zijn hele zoektocht droeg hij de Christus in zichzelf, en was hij de Christus in zichzelf en in de ander tegengekomen door de wijze waarop hij geleefd en gewerkt had voor zijn medemens.

Ieder van ons is als Artaban, op weg…

 

Reageren?


Op Weg naar je Ware Natuur gaat verder via Het Pad van de Pelgrimswww.hetpadvandepelgrims.nl