Advent – Verwachting

Het is de eerste zondag van Advent. De periode die voorafgaat aan Kerstmis. De periode van de eerste zondag van Advent tot Driekoningen is de tijd van verwachting en verdieping, van inkeer en bezinning.

Ik kijk naar buiten en zie hoe de levendige uitbundigheid van de natuur zich terugtrekt tot verstilde vormen. De planten zien er ‘doods’ uit. De grassen verkleuren. De bomen staan er uitgekleed en naakt bij. De vallende bladeren vormen een schitterend gekleurd tapijt, wat menige schilder of ontwerper zou kunnen inspireren.

 

Onzichtbaar voor onze ogen voltrekt zich in stilte in het donker van de aarde het wonder van leven dat in het voorjaar weer aan het licht zal komen en vorm aan zal nemen.

De verwachting van nieuw leven weerspiegelt zich ook op weg naar Kerst. Ook wij gaan de weg van het donker naar het licht. We kijken uit naar het moment dat midden in de winternacht de hemel zal opengaan en met de geboorte van het Christuskind het wonder van leven zich aan ons zal openbaren en zich met ons zal verbinden. Een Godswonder om te vieren.

Over een wonder gesproken: Onlangs kreeg ik van een vriendin een kaartje met daarop de tekst: Verwacht een wonder. Drie dagen daarna kwam ik volkomen onverwacht voor een diner in Egmond aan Zee terecht. Het restaurant heet Wonder’s. ‘ Ja, zei mijn vriendin, toen ze dit later hoorde: Zo gaat het soms met ‘wonderen’.

Verwacht een wonder

De wonderen zijn in en om ons heen, maar we zijn het ons vaak niet bewust. Hoe vaak zitten we niet op een wonder te wachten?

Verwacht een wonder

God zegt:

Ik heb gehoord, dat velen van jullie zitten te wachten op een wonder.

Een wonder dat Ik de wereld zal redden.

Hoe zal Ik redden zonder jullie handen?

Hoe zal Ik rechtspreken zonder jullie stem?

Hoe zal ik liefhebben zonder jullie hart?

Vanaf de zevende dag heb ik alles uit handen gegeven;

Heel Mijn Schepping en Mijn Wondermacht.

Niet jullie, maar Ik wacht nu op het wonder.

Verwacht een wonder

Wat zou er gebeuren als we met z’n allen tot het besef komen, dat het wonder in ons ligt, dat we zelf het wonder zijn? Dan hoeven we niet te wachten tot midden in de winternacht de hemel zal opengaan. Dan voltrekt het wonder van de Kerstnacht zich hier en nu. Dan creëren we een stukje hemel op aarde.

Verwacht een wonder

Waar wacht je op? 

Die wij verwachten is reeds onder ons

We zijn het zelf

Verwacht je Zelf

Jij bent het Godswonder

Vier jezelf!

 

Reageren?


Op Weg naar je Ware Natuur gaat verder via Het Pad van de Pelgrimswww.hetpadvandepelgrims.nl