Acceptatie

Accepteer jezelf. Jij bent die jij bent.

Jij bent de prachtige natuur in al haar verscheidenheid.

Kijk eens om je heen naar de natuur. Daar kun je geen kritiek op hebben. In de ogenschijnlijk ongestructureerdheid van de natuur openbaart zich de onafhankelijkheid op haar eigen manier. Niets groeit daar waar het niet kan groeien. Alles heeft zijn plek, anders is het er niet.

Zoals jij dat accepteert, zo zou jij geaccepteerd willen worden. Gewoon zoals je bent. Als jij dat voor jezelf ook zou accepteren, ben je al een hele stap verder. Mogelijkerwijs kom je dan ook dichter bij jouw functie.

In onze maatschappij moet alles een doel hebben, alles moet functioneren, want anders heeft het geen zin. Maar alleen al het feit dat we er zijn, betekent dat het zinvol is. Dat wij het voor onszelf niet altijd kunnen verklaren, betekent nog niet dat we minderwaardig zijn.

Stel je eens voor dat je een boom bent. Heb jij dan het idee dat God persoonlijk bij jou op bezoek is gekomen om jou te vertellen, dat de voornaamste functie die jij hebt eruit bestaat dat jij zuurstof afgeeft aan de wereld? Nee, God komt niet langs. God legt iets in je. Waar jij ook staat en hoe jij daar ook staat en wat jij ook doet, dat wat jij moet doen, doe je. Daar ontkom je niet aan. Dat is een eigenschap.

Dus ongeacht waar die boom staat, hij heeft een bedoeling. Hij is zelf niet op de hoogte van die bedoeling. Maar er is geen boom die zichzelf minderwaardig vindt. Wij zouden tegen die boom zeggen, als hij dat wel vindt: Joh, het maakt toch niet uit hoe je eruit ziet, het gaat er toch om wat je doet.

Bij ons is dat een beetje krommer. Wij vinden het belangrijk hoe we eruitzien, en in dat kader vinden we het ook heel erg belangrijk wat we doen in plaats van wat het ons doet. Accepteer jezelf. Jij bent die jij bent. Het maakt de bomen niet uit of jij er wel of niet bent. Het maakt misschien niemand iets uit of je er wel of niet bent. Het gaat erom dat jij het gevoel krijgt: het is heel belangrijk dat ik hier ben, met de nadruk op het ‘Zijn’.

Het maakt uiteindelijk helemaal niet uit waar je bent, wie je bent of wat je doet. Het maakt uit dat jij er ‘bent’! Jouw er ‘zijn’ is het belangrijkst. Accepteer, accepteer jezelf.

Nogmaals, je mag blij zijn met wie jij bent, je mag blij zijn met wie jij vertegenwoordigt. Je moet het voor jezelf voelen. Dat je van jezelf houdt en dat je blij bent met jezelf. We hebben een waarde, en die waarde moeten we op voorhand bevestigen zonder dat daar ook maar enig bewijs voor is geleverd. Dat is te vergelijken met onvoorwaardelijke liefde.

Als ‘houden van’ jezelf terugvinden is in de ander of het andere, dan is ‘liefde’ jezelf zijn als de ander of het andere. Dat gaat voorbij alle vorm en zelfs ook voorbij alle inhoud.

Het is zoals het is, en dat is de energie.

Geniet van de natuur. Geniet van je eigen natuur.

(uit: Verdwaald verlangen – Een zoektocht naar de hemel op aarde)

Reageren?


Op Weg naar je Ware Natuur gaat verder via Het Pad van de Pelgrimswww.hetpadvandepelgrims.nl