Archief van februari 2012

Waar ben jij?

29 februari 2012

Ik vroeg aan God: Waar ben Jij?

God antwoordde: Waar ben jij?

Je kunt je afvragen welke rol God speelt in jouw verhaal.

Maar heb jij je wel eens afgevraagd welke rol jij speelt in Gods verhaal?

Gelukkig zijn

11 februari 2012

Wat zou je het liefste willen in je leven?

Veel mensen geven als antwoord:

Gelukkig zijn!

Maar wanneer ben je gelukkig?

Ik moet denken aan iemand die ik kende, die zich niet gelukkig voelde in haar leven. Iemand die onder andere het huis waarin ze woonde geregeld ter sprake bracht als de plek waar ze niet met plezier kon wonen, omdat het in haar ogen te klein was en er dit en dat aan mankeerde. Wat ze ook veranderde aan het interieur, het kon er niet toe bijdragen dat ze gelukkiger werd.

Ze keek voortdurend naar anderen die een beter, mooier of groter huis hadden. Als zij nou ook maar zoiets had. Ja, dan ….! Dan zou ze zich beslist gelukkiger voelen. Waarop haar man op een gegeven moment tegen mij zei: ‘Ach, al woonde ze in een paleis en zou ze alles hebben wat haar hartje begeerde, dan nog zou ze niet gelukkig zijn. Ze zal altijd iets missen. Ze voelt het niet in zich, het komt niet van binnenuit.’ Ik voelde hoe waar het was wat hij zei.

Vanuit een gevoel van gebrek of gemis verlangen mensen naar geluk. Ze kijken naar iets dat ze niet hebben, en denken dat hen dat gelukkig zal maken.

De een zoekt het geluk in de vorm van een groter huis, de ander in de vorm van een mooiere auto of een betere baan. Mensen jagen geluk na in roem, in een relatie, het vergaren van rijkdom, of wat dan ook. In zoveel gevallen is het voor meer, groter, mooier, beter, duurder.

Maar geeft het je inderdaad vervulling? Brengt het je geluk? Ja, soms kan het je een gevoel van geluk geven, maar net als je denkt dat je het gevonden hebt, lijkt het je zomaar ineens weer te ontglippen. En je gaat weer op zoek.

Als de ene behoefte bevredigd was, ligt de volgende er alweer. Als de ene wens vervuld wordt, is de volgende al weer geboren. Eén constante stroom. Wanneer komt daar een einde aan? Wanneer is het genoeg? Wanneer is er rust? Wanneer ben je gelukkig? Als al je behoeften ingevuld zijn, als al je wensen in vervulling zijn gegaan? Maar dat wat jou vandaag gelukkig kan maken, kan jou morgen misschien wel ongelukkig maken.

Menigeen komt er op een gegeven moment achter dat succes, geld en spullen niet gelukkig maken. Het is het bekende verhaal van ‘Als ik maar… en had ik maar…’ dat we allemaal kunnen beamen en toch blijven we er vaak op de een of andere manier aan vasthouden. Natuurlijk is er niets mis met al deze zaken, maar het is wel mis als je daar je geluk vanaf laat hangen. Het is namelijk mis als je daar jezelf in mist.

Je hoeft je niet af te vragen wat je nodig zou hebben om gelukkig te zijn. Alles wat je daarvoor nodig hebt, is er al.

‘Levensgeluk ligt niet in het bezit van kuddes of in het bezit van goud; de woonplaats van geluk is de menselijke ziel.’

(Democritus)

Wanneer je geluk niet ervaart in je ziel, dan zoek je het tevergeefs in de wereld van bezit en succes. Je zult nooit genoeg bezitten, je zult nooit genoeg aandacht krijgen, je zult nooit zoveel succes hebben dat je gelukkig wordt. Er is niets tastbaars in de wereld dat jou gelukkig kan maken.

Alles wat buiten je ligt verandert voortdurend en is vergankelijk. Niets en niemand is blijvend. Dat wat in je ligt verandert nooit en is eeuwigdurend. Het is je innerlijke zelf, de essentie van je ziel.

Het geluk is altijd met je meegereisd, maar zolang je buiten jezelf kijkt en niet in jezelf, zul je het niet als zodanig ervaren. Als je je aandacht van buiten naar binnen richt en contact maakt met je eigen innerlijk, zul je ontdekken dat alles om gelukkig te zijn al in jezelf aanwezig is, hier en nu. Je zult ontdekken dat er een bron van liefde, vrede en geluk in jezelf zit.

De enige die jou gelukkig kan maken, ben je zelf.

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.

Geluk is niet iets wat je kunt vasthouden of kunt bezitten.

Geluk leeft in jezelf. Geluk is een gevoel. Een ervaring.

Geluk is een staat van zijn.

Als jij je geluk niet laat afhangen van de situatie, de omstandigheden of de omgeving, dan kun je gewoon gelukkig zijn, nu meteen, hier en nu, om niks, gewoon om jezelf. Je bent gelukkig zonder reden. Gewoon om jezelf, om het feit dat je leeft. Omdat jij er bent, omdat jij BENT.

Geluk is volledige acceptatie van ieder moment zoals het zich aandient.

Geluk is als je onvoorwaardelijk ‘ja’ zegt tegen je leven.

Geluk is als je vrede hebt met hoe het is, wat je hebt en wie je bent.

Dan hoef je het niet ergens meer te vinden, want je bent het al.

Jij bent geluk. Zodra je dat beseft ben je gelukkig.

 

 

 

 


Op Weg naar je Ware Natuur gaat verder via Het Pad van de Pelgrimswww.hetpadvandepelgrims.nl